Miljoner hamburgare blir många kor

Samtidigt som köttkonsumtionen ökar i Sverige, minskar försäljningen av svensk kött.  Restauranger säljer en stor del av det importerade köttet och av någon anledning tänker man inte alls på köttets ursprung när man äter på restaurang. Eskil Erlandsson har pekat ut restaurangbranschen som en viktig aktör för att vända den negativa trenden. Svenska McDonald’s har sedan 2009 jobbat för att öka andelen svenskt kött i sina hamburgare. Företaget är såklart en storkonsument av kött, tänk bara hur många hamburgare dom säljer på ett år! Någon som vet hur många miljoner det faktiskt handlar om? Idag är McDonald’s restaurangbranschens största inköpare av svenskt kött. Företaget köper inte bara in svenskt nötkött, man är även en stor inköpare av svensk mjölk, mjöl, sallad, lök och minimorötter såklart. Ett problem McDonald’s upplever är dock att det finns för lite kor i Sverige.

“På den svenska marknaden finns det helt enkelt inte tillräckligt med nötkött av den höga kvalitet vi kräver. Här kan och vill vi göra skillnad”.

Förra året lanserades kampanjen 1000 svenska bönder där McDonald’s lyfter fram sitt arbete med att främja svenska råvaror och svenska bönders betydelse för den mat vi äter och ett öppet landskap. Ett samarbetsprojekt med LRF rörande produktions- och kommunikationsfrågor har dragits igång. Genom en uppriktig ambition om att fördjupa samarbetet med svenskt lantbruk och genom nya samarbetsformer tror man att man kan åstadkomma förändringar som leder till ökat värde för både McDonald’s, bönderna och slakteriindustrin. Ett mycket bra initiativ av McDonald’s tycker vi! En så stor aktör kan verkligen göra skillnad. Här kommer en kul reklamfilm som känns inspirerad av naturfilmer från BBC!

Ett löfte för min del är att börja fråga vart köttet kommer ifrån när jag äter ute. Om fler gör det sänder det förhoppningsvis signaler till kockar och restaurangägare om att ursprung är viktigt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “Miljoner hamburgare blir många kor

 1. Jag frågar alltid på restaurang var köttet kommer ifrån, är det inte svenskt väljer jag något vegetariskt. Tyvärr har de som serverar ofta dålig koll och måste se efter med kocken vad det är för råvaror som används, ett tydligt tecken på att inte tillräckligt många som frågar.

  Jag pratade med någon på skolan nyligen om McDonalds minns inte vem dock som sa att det enda på McDonalds som kom från Sverige var just morötterna. Detta efter att ha pratat med personal på ett McD som sa att det mesta av köttet importeras och även potatis, sallad osv. Att skylla på att Svenskt kött inte håller tillräckligt hög kvalitet känns som en dålig ursäkt i mina öron, Max lyckas göra goda burgare på det svenska köttet då måste ju McD också kunna det…

 2. Står mycket intressant och bra information på McDonalds hemsida:
  Nötkött: Polen, Sverige och Tyskland
  Fläskkött: Tyskland och Sverige
  Kyckling: Danmark, “Europa” och Brasilien
  Fisk (MSC torsk): Östersjön :)
  Potatis: Holland och Polen
  Sallad: Holland, Spanien och Sverige
  Tomat: Holland, Spanien och Marocko
  Bröd: Sverige och “Europa”

  Står dessutom att allt importerat nötkött kommer från mjölkkor och att det inte finns någon garanti för att djuren fått beta ute på sommaren. Om det räcker för “den höga kvalitet vi kräver” så borde väl de svenska djuren också göra det.

 3. Tack för din kommentar Daniel! Betyder det att du alltid får äta vegetariskt eller hur ofta kommer köttet faktiskt från Sverige? =)

  Visst kan McDonald’s bli ännu bättre på att använda svenska råvaror. Det står på hemsidan att man fördubblat andelen svenskt nötkött i sina hamburgare sen 2009 men det skulle vara intressant att veta hur stor andelen svenskt nötkött var från början…Dock får man ända ge McDonald’s att dom nu är landets största inköpare av sv. nötkött inom restaurangbranschen (alltså köper dom mer kött än Max!).

  /Frida

  • Jag äter vegetariskt eller fiskburgare när jag är på Donken. På Max händer det att jag tar en köttburgare men jag äter väldigt lite nötkött över huvud taget.
   Äter över lag bara Svenskt kött och frågar alltid när jag är ute på restaurang om jag är sugen på kött så jag vet att det är svenskt, annars blir det vegetariskt :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>