Mission completed

Jag hade nog aldrig fått se Kosovo om det inte var för att jag förra veckan fick möjligheten att åka dit i jobbet. Jag och en kollega deltar i ett Sida-projekt där vi hjälper Kosovos statistikmyndighet (motsvarande SCB) med jordbruksstatistik. Vår uppgift är att stötta deras arbete med att bygga upp ett fungerande system för statistik kopplat till storleken av landets livsmedelsproduktion samt sektorns intäkter och kostnader. Var kul och lärorikt att se hur dom jobbar och försöka bidra med något! Dessutom var det naturligtvis spännande att upptäcka Pristina som myllrar av restauranger, caféer och en och annan moské vars böneutrop väckte mig klockan sex varje morgon (praktiskt att inte behöva ställa klockan!). Sammanfattningsvis är intrycket att Kosovo har trevliga människor, god mat och billig öl!

Kosovo är ett litet land med 1,7 miljoner invånare, varav ca 300 000 bor i huvudstaden Pristina. Spänningar mellan landets albanska och serbiska befolkning ledde till Kosovokriget 1998-1999. Det är ett väldigt ungt land, år 2008 utropade landet sin självständighet från Serbien. Ca 75% av landets invånare är lantbrukare och majoriteten av dessa är självhushållade familjejordbruk. Totalt finns ca 176 000 lantbruk i landet, drygt 70% av dessa brukar en areal om 0,01-1,5 ha jordbruksmark. Ca 1450 eller 0,8% av alla lantbruksföretag brukar mer än 10 ha. Den stora majoriteten lantbrukare äger marken de brukar. Viktiga grödor är vete, potatis, majs, paprika, vattenmelon, tomat samt fodergrödor som gräs och lusern. Fruktodlingar är relativt vanligt, framförallt odling av äpple, plommon, päron och vindruvor. På animaliesidan är de viktigaste djurslagen nötkreatur, får och kyckling. Mjölk är den absolut viktigaste animalieprodukten sett till ekonomiskt värde.

Vill också passa på att tipsa om Jordbruksverkets blogg Jordbruket i siffror där intressant statistik på jordbruksområdet lyfts fram. Här kan du läsa om aktuella ämnen som exploatering av jordbruksmark, åkerbränsle och köttkonsumtion. Dessutom finns en serie inlägg om jordbruket i olika EU-länder!

/Frida

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>