Ny kraft i livsmedelsbranschen

Det här är en person vars namn du borde lägga på minnet. Hon heter Marie Söderqvist och  är Livsmedelsföretagens (Li:s) vd sedan ett halvår tillbaka. Hennes uppdrag är att modernisera organisationen; att ändra bilden av den svenska livsmedelsbranschen från konservativ till modern. Med en bakgrund som ledarskribent på Svenska Dagbladet och vd för analys- och kommunikationsföretaget United Minds/Prime har hon erfarenheter som kommer väl till pass som opinionsbildare och kommunikatör. Det sägs att att Li fick lika mycket uppmärksamhet i media under Maries första tre månader på jobbet som under de tre föregående åren. Jättebra att Sveriges tredje största industri sett till omsättning tar plats! Livsmedelsföretagen, Li, omsätter 150 miljarder och är en av de största arbetsgivar- och branschorganisationerna i Svenskt Näringsliv. Förra veckan såg det ut så här på Nyhetsmorgon när Marie berättade om dom hetaste mattrenderna 2012:

Marie%20S%C3%B6derqvist:%20De%20h%C3%A4r%20mattrenderna%20slog%20igenom%202012

Marie fick stor uppmärksamhet när hon i Almedalen i somras sa att livsmedelsföretagen inte behöver svenska bönder. Det hon menar är att svenska  lantbrukare i högre utsträckning är beroende av processindustrin än tvärt om. Det är helt sant men jag tror också att “svenska mervärden” som livsmedelssäkerhet och djuromsorg är extremt viktiga säljargument för många svenska varumärken och företag som säljer produkter med svensk råvara. Svensk livsmedelsindustri borde inte minst kunna utnyttja det på exportmarknader. Ett exempel är Kina där expats och höginkomsttagare efterfrågar allt mer säkra och ekologiska livsmedel från västvärlden eftersom den inhemskt producerade maten inte alltid håller måttet vad gäller livsmedelssäkerhet. Antibiotikaanvändning i animalieproduktion är ett annat ämne som borde diskuteras mer och som har ett påtagligt värde för konsumenten. Antibiotikaanvändning är såklart nära kopplat till djuromsorg och genom att svenska bönder jobbar preventivt blir färre djur sjuka och mindre antibiotika behöver användas. Enligt en rapport från LRF publicerad i november 2012 har Sverige lägst antibiotikaförbrukning inom djursektorn i hela EU.

Hur som helst skapade Maries kommentar om svenska bönder stor debatt, det är bra. Jag tror att Marie Söderqvist är precis vad branschen behöver. Det ska bli spännande att följa Li:s arbete framöver!

/Frida

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>