OMG-reaktion på GMO’s

När det kommer till de lite större frågorna som gäller framtidens lantbruk och global livsmedelsförsörjning är det ofta en livlig debatt om rätt eller fel. Det kan handla om ekologiskt/ konventionellt lantbruk, om vi ska äta kött eller inte ät kött, ska vi använda oss av GMO eller inte. Grejen är dock att det förstås inte finns något rakt svar på sånna här stora frågor, och egentligen är det väl ett gemensamt mål som är det viktiga. Debatten har förstås en viktig funktion när det gäller att belysa olika sidor av problemen men det är sällan flera perspektiv tas upp på samma gång, kanske för att det inte ryms på debattsidorna eller i youtube klipp.

Efter fem år på universitet är det lätt att vara känslig för ensidiga diskussioner. Därför blev jag glad när jag hittade en artikel på New York Times som handlar om hur några studenter från New Yorks digitaljournalism-program hittat ett sätt presentera komplexa frågor genom text, illustrationer och musik. Klippen kallas för “Newsicals”. I klippet nedan är det GMO som är fokus, skaparna har dock försökt nyansera debatten på ett fyndigt sätt, de vill komma förbi OhMyGod- reaktionen till GMO’s!

Det är en väldig fart i texten så här kommer ett utdrag. Resten av texten finns HÄR!

Is it bad for us? It depends on the crop
Sometimes it’s more nutritious, sometimes it’s not
And while the pesticides don’t sound very sweet
The EPA assures us that they’re safe to eat.

But people should know how their food is grown
Yet Americans don’t label GMOs
There are many different kinds of GM foods
Just saying “Made with GMOs” might not do.

Now it might be too simple to say “Just ban it”
When there’s potential to help feed the planet
Weigh each crop’s impact on earth and health
And don’t use patents to screw the ones you’re out to help

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>