På den gulbruna prärien med kor och hästar

Kan verkligen rekommendera att bo och jobba på gård utomlands. Både jag och Brita har gjort det och jag tror vi båda tyckte det var en fantastiskt rolig och spännande upplevelse. Här kommer min berättelse om äventyret.

I juli 2008 lämnade jag lilla Nyköping och flög till Edmonton, Kanada. På flygplatsen väntade den familj som jag skulle spendera nästkommande 7 månader hos. Och resan var inte slut där, från flygplatsen var det säkert 3-4 timmar till Coronation, Alberta där deras gård låg. Efter nio timmar på ett trångt flygplan utan mycket sömn var jag ganska mör och fick anstränga mig för att vara trevlig och ställa frågor. Det enda jag minns av den bilresan var att vi åkte längs med ett smörgult hav av blommande raps och att jag för första gången såg hur man besprutar grödor med hjälp av flygplan. Jag gick och la mig tidigt den kvällen…Morgonen efter fick jag träffa barnen och se gården. Pappan i familjen försörjde sig förutom att föda upp köttdjur genom att köra slambil (en sån där bil som man tömmer septitankar fulla med avföring med). Bland mina första arbetsuppgifter på gården var såklart att med högtryckstvätt spola av den där tankbilen. Efteråt var hela jag täckt i bajs och lite förvirrad som jag var det tog ett tag innan jag insåg vilken typ av bajs det var, fräscht!

På gården jobbade förutom jag en norsk kille som hette Pål som var en klippa och hjälpte mig när jag inte riktigt visste hur maskiner och annat fungerade. Tillsammans var vi ute och kollade till djuren, reparerade stängsel och maskiner, skördade vallfoder med mera. En dag körde jag en swather (en strängläggare som ser ut lite som en minitröska) på ett fält i bergen. Vet inte hur jag lyckades men i en nedförsbacke tippar hela maskinen framåt och ställer sig på skärbordet. Som jag skämdes när jag fick åka hem och be om hjälp med att tippa upp den! En kväll tog vi hem ett antal hästar på prov för att familjen ville ha en ny häst att använda till att flytta djur med. Vi var ett gäng och alla hoppade upp på första bästa häst, min värdpappa blev avkastad på 3 minuter, hihi. Någon månad senare var det min tur att bli avkastad…I Kanada är det där med säkerhet inte en prioriterad fråga, någon hjälm, säkerhetsväst eller annat tjafs användes inte. Ska man ha något på huvudet så är det en cowboyhatt, punkt. Förutom att jobba han jag med en del annat också, bland annat spenderade jag tre veckor i Bristish Columbia på en galen roadtrip.

Av lite olika anledningar trivdes jag inte på gården utan flyttade till en annan värdfamilj när hösten kom. Det valet ångar jag inte en sekund eftersom jag välkomnades av dom helt underbara Calvin och Judy Bishell som driver en ranch på 1500 hektar utanför Veteran i Alberta. På gården fanns ca 400 köttdjur varav 200 dikor, ett tiotal hästar inklusive två shettisar som var gammelfarfars, två hundar och ett helt gäng katter. Jag bodde hos familjen i ca 4 månader och stormtrivdes. Vi brukar blogga om att vi föredrar svenskt kött bland annat för att svenska djurproducenter följer strikta lagar om djurskydd. Men det är faktiskt få kor som lever ett så bra liv som dom hos Bishell’s. Dom lever ute året om i stora flockar och kan verkligen utöva sitt naturliga beteende, halvvilda är dom också. Enligt veterinären i byn är Bishell’s besättning bland dom finaste i hela Alberta. Fina minnen jag har från tiden hos familjen är när vi tillsammans driver kor med hjälp av häst mellan olika beten, sorterar kalvar som ska skiljas från sina mammor, då jag är på auktionshuset i byn (där köttdjur auktionerades ut typ varannan vecka) och tjuvkikar på alla gamla cowboys med boots och hatt eller då jag utfodrar hungriga kor under vintern. Finns inte så mycket som slår dom sakerna! På slutet innan jag åkte hem till Sverige var det några veckor med -40 grader, lager på lager på lager var trixet för att klara någon timme utomhus. Trots kylan var det väldigt tråkigt att åka därifrån. Jag blev extremt fäst vid familjen och tänker ofta på dom idag.

/Frida

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>