Porkocalypse och baconhysteri

Det är något särskilt med bacon!
Detta är alltså inget jag säger utifrån mina egna mat och smakpreferenser. Det jag menar är snarare att det är få livsmedel som är så symboliskt laddade som just bacon! De senaste åren har en bacon-hype växt fram. Tänk bara på alla produkter som finns med baconassociationer. Det finns baconchips, baconnayise (majonäs med bacon), baconplåster, baconskor, minttabletter med smak av bacon, väckarklocka som sprider lukten av bacon när det är dags att gå upp medmera medmera. Inte minst finns det och en hel uppsjö av T-shirts med budskap som “Bacon makes everything better” och “Either you like bacon or your’e wrong”, det finns till och med något som heter UCB-United Church of Bacon som kallar sin religion för Baconism.

Tycker att klippet nedan illustrerar bacon-hypen ganska väl, det är ett helt knäppt klipp med skådespelaren Nick Offerman som framför en poetisk hyllning till just bacon!

Bacon är alltså laddat med humor, symbolik och värderingar. Det kanske kan vara den randiga ytan och den rosa färgen som gör att det fått sån symbolstatus. Hur som helst börjar det bli allvar nu eftersom Porkocalypse närmar sig! Det är vad nästa års så kallade “baconbrist” kallas i media och porkocalypsen har fått stort genomslag (ingen vill vara utan bacon).

Hysterin kom av att U.K.’s National Pig Association gick ut med ett pressmeddelande om att det kommer bli brist på bacon nästa år. Anledningen de anger är att den utbredda torkan gjort att foderpriserna på majs och soja ökat. Så egentligen blir det inte brist på bacon, det är snarare så att det inte kommer finnas lika mycket BILLIG bacon. På lång sikt kan det dock bli en märkbar minskning av tillgången på griskött eftersom trenden bland alla europeiska länder med grisproduktion är att suggbesättningarna minskar. Den tuffa prissituationen gör att det inte blir några marginaler kvar när foderpriserna ökar och producenter väljer att lägga ner. I UK lanseras nu kampanjen Save our bacon som syftar till att få fler att köpa brittiskt bacon och få handeln att höja priserna.Någon brist på bacon väntar troligen inte än på ett tag eftersom ökade priser kommer göra att konsumenter väljer andra typer av kött. Men hysterin kring Porkocalypse kanske kan få en och annan att reflektera över var vår mat kommer ifrån? För den som inte kan få nog av bacon-hypen finns det hur mycket bacongrejer som helst att frossa i på hemsidan BaconToday!
/Brita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments Closed

Comments are closed.