Rött och gult är Gustavs färger

Det är nog många agronomstudenter och agronomer som skulle vilja göra det som Veckans agronom gör. Han heter Gustav Nilsson och jobbar som marknadsutvecklare och produktchef för Seed Hawk på Väderstadverken utanför Linköping. Han tog examen för drygt fyra år sedan och har redan hunnit jobba på två välkända internationella företag med olika spännande uppdrag. Utan att ha frågat vad han själv tycker om saken måste man nog säga att Gustavs karriär gått spikrakt uppåt sedan han lämnade Ultuna!

Vi tar det från början. Gustav är inskriven på biosystemteknikprogrammet, vilket ersatte teknikagronomprogrammet när det lades ner höstterminen 2002. Idag finns dock inget av programmen kvar (synd tycker många). Gustav kom dock på andra tankar och bytte spår till ekonomagronom. Efter examen 2009 fick Gustav jobb som marknad/säljchef på DeLaval med ansvar för Egypten, Libyen och Sudan. Under två års tid var han bosatt i Kairo.

Hur var det att jobba i så främmande länder?
“I Egypten var den kulturella skillnaden väldigt påtaglig. Man lever mycket mer efter religiösa övertygelser, och man har ett annat sätt att arbeta på. Svensk arbetsmoral och ansvarstagande inbillar jag mig ibland är nog bland de högsta i världen. Det är också ett väldigt hieratiskt system och på så vis går allting väldigt långsamt”. Relationen mellan Gustav och sin minst sagt lynniga närmsta chef på DeLaval vittnar om att man får ta seden dit man kommer då man jobbar internationellt. Gustav säger att han kunde bli kallad till kontoret och ena dagen få komplimanger, smicker och bli hyllad, medan nästa dag få utskällningar så öronen fladdrade och fönsterrutorna skakade! Det var påfrestande men samtidigt lärorikt. Han tillägger också att man utvecklas ganska mycket när man arbetar i ett annat land eftersom man oftast är ensam, så man får lösa utmaningarna helt själv.

Av olika anledningar valde Gustav att gå vidare 2011 och fick jobb på Väderstadverken. Han ansvarar idag för produktkategorin Seed Hawk som är företagets största direktsåmaskin och anpassad för regioner med små nederbördsmängder. Den största varianten är i dagsläget 25 meter bred! Seed Hawk utvecklas och tillverkas i samarbete med ett kanadensiskt bolag som Väderstad är delägare i. Gustav berättar att han alltid haft ett stort teknik- och maskinintresse, i synnerhet för Väderstads maskiner. Tillsammans med Philip Westman (som också jobbar på Väderstad idag) skrev han sitt examensarbete för Väderstad. Exjobbet bestod av en marknadsplan för den indiska marknaden och det blev deras första kontakt och fot in på företaget.

Vad gör du om dagarna?
Gustav har ett brett ansvarsområde och arbetsuppgifterna är därför väldigt varierande. En dag på jobbet kan innehålla kundbesök, marknadsundersökningar, uppbyggnad av dealernätverk, hitta nya importörer eller ansvara för utbildningar på Seed Hawk produkter. Gustav är på resande fot i jobbet ca 100-120 dagar om året och gör många resor till Kanada och Ryssland. Det måste bli många flygbonuspoäng? Gustav kommenterar att: “Det låter kanske glamoröst att få resa mycket i jobbet, den utmanande sidan av det är att det sliter ganska mycket med tidomställningar och nya upplevelser samtidigt som du måste leverera resultat och ta snabba beslut”.

Framtiden
Vi undrar vilka frågor Gustav tycker är viktiga just nu och hur han ser på framtiden. Han svarar att eftersom Väderstad är ett globalt företag påverkas de av de stora frågorna. “Vi påverkas i hög utsträckning av spannmålspriset, generellt kan man säga att om priset på spannmål är högt så går det bra för Väderstad”. Han menar också att ett exportberoende företag som Väderstad upplever försämrad försäljning i oroliga tider. “Det må vara egoistiskt men krig och oroligheter ställer inte bara till det för människor som bor på platsen/landet utan även för exportberoende företag”. Att vara ett globalt företag och att verka i utvecklingsländer innebär också risker. Lagar och regelverk som påverkar företagets verksamhet kan förändras över natten, Ryssland är exempelvis ett sådant land. Vad gäller framtiden så ser den väldigt ljus ut för Väderstad: “Vi kommer bara bli fler och fler människor och mindre och mindre areal att odla på, så moderna såsystem som optimerar skörden ligger i tiden”, säger Gustav.

Tips!
Om vi ska prata utbildning så tycker han att agronomers styrka är bredden på utbildningen som ger en bra uppfattning om hur den agrara branschen fungerar, samtidigt som man får en djupgående kunskap inom vissa områden (beroende på vilka kurser man läst). För den som är intresserad av att jobba internationellt tipsar Gustav om att studera utomlands. “Det är väldigt berikande, dels att få se andra kulturer men också att lära sig andra språk. Generellt så är språket viktigt när företag anställer, kan man fler språk än modersmål + engelska så är det klart en fjäder i hatten under arbetsintervjun”. Han säger också “vill man någonting riktigt mycket så blir det så till slut brukar jag tänka”.

Med den inställningen tror vi att Gustav kommer nå väldigt långt. TACK för att du ville vara veckans agronom!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>