Skräp till lunch?

Jag hör till dem som skäms lite när jag slänger mat som jag inte lyckats använda innan den blir dålig, det är ju verkligen att slänga pengar i sjön och dessutom känns det omoraliskt. Som bekant är matavfall en aktuell fråga. Vissa undersökningar visar att mellan 30 och 50 procent av den mat som produceras aldrig hamnar på tallriken utan slängs i olika led av livsmedelsproduktionen – från skörd, till förädling, livsmedelsbutiker och slutligen i restauranger, storkök och hushåll.

Nu börjar det komma en hel del idéer och lösningar för hur man kan hantera problemet och minska matavfallet. Det kanske mest kända exemplet i Sverige är företaget Allwin som, för att använda deras egna ord, “hjälper företag att bli av med sin överproduktion”. Allwin hämtar med sina egna lastbilar upp mat hos till exempel livsmedelskedjor och lämnar sedan maten till hjälporganisationer.

En annan rolig hjälp är appen Love Food Hate Waste som är skapad av organisationen med samma namn. I appen kan man lägga in vilka varor man har hemma och få förslag på passande recept, dessutom kan man synka sina inköpslistor med det man redan har för att inte köpa “dubbletter”. Min favoritfunktion är dock att man kan använda appen för att kolla hur mycket det behövs av en viss vara, hur mycket lax man behöver till tre vuxna till exempel, för att undvika att handla för mycket.

Har också ett hett tips för den som är i Uppsala i helgen och vill lära sig lite mer om problematiken kring matsvinn, och dessutom få lite praktiska tips kring hur man kan göra för att minska avfallet. Den 4:e maj klockan 12-16 anordnas nämligen en workshop av en grupp masterstudenter, eventet heter The Scrap Lunch Project och går av stapeln på Kalmar nation. Eventet är helt gratis och det kommer bjudas på mat som samlats in från restauranger och livsmedelsbutiker, mat som egentligen skulle ha slängts! Inget nationskort krävs men däremot måste man anmäla sig HÄR via facebook, begränsat antal platser. Kan man inte närvara just på lördag kan man ändå lära sig en hel del genom att går in på deras blogg eller Facebook-sida!

/Brita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>