Sport att laga mat

Man skulle kunna tro att Brita och jag blivit sportsupportar på gamla dar! I den här hejarklacken hade vi gärna stått i onsdags när kock-VM Bocuse d’Or avgjordes i Lyon, Frankrike. Värdnationen tog hem guldmedaljen men på andra plats kom Danmark och Japan tog oväntat brons. Sverige kom på sjätte plats genom Adam Dahlberg från Adam & Albin Matstudio i Stockholm. Stort grattis! I SvD finns en trevlig artikel som beskriver hur den svenska sektionen under tävlingen liknade en VM-final i hockey – ett hav av blå gula tröjor, svenska flaggor som viftades och hejarklacksramsor sjöngs för full hals. Undra hur ramsorna gick? Sassa, brassa mandelmassa… eller Ge mig en ål, skål?! Helt klart är kockar dom nya superkändisarna.

Skandinavien brukar placera sig bra i kock-VM. Sverige och Danmark har varsitt guld sedan tidigare och Norge har fyra. Sveriges guld kammades hem 1997 genom Mathias Dahlgren och vi har även fyra silvermedaljer. Är övertygad om att Skandinaviens framgångar i Bocuse d’Or varit avgörande för svensk gastronomis ställning internationellt, något som dessutom kan positivt påverka livsmedelsindustrins exportmöjligheter. På sent 90-tal undrade världens journalister om det fanns gastronomi i Sverige. Numera finns inga sådana frågetecken om Sverige och Skandinavien. Det var till och med stjärnkocken och upphovsmannen till tävlingen Paul Bocuse som myntade uttrycket: ”Den nya gastronomins ljus kommer från norr”.

Ljuset har nog tyvärr inte hittat till mitt kök men åtminstone har jag snygga ugnsformar och en gjutjärnsgryta från Le Creuset. Jag fyller dom såklart alltid med svenska råvaror ;-) Trevlig helg!

/Frida

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One thought on “Sport att laga mat

  1. Kanon att Sverige syns i sådana sammanhang! Men kockar som de nya superkändisarna? Historiskt sett brukar väl det vara ett tidigt tecken på att en civilisation är på väg att gå åt h..e? I Titus Livius beskrivning av Romarrikets fall, iaf… :)

    Var försiktig med att släppa in det där nordliga ljuset i köket, det kan vara ljuset från en stigande måne. “I see, the bad moon rising…” ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>