Studenter driver universitetets hållbarhetsarbete

Är du student och drömmer om att jobba med hållbarhetsfrågor? Även om de flesta stora svenska företag jobbar med hållbarhet på ett eller annat sätt är det ganska glest mellan jobben. Inte heller är det så lätt att hitta sommarjobb eller andra projekt inom området för att boosta sitt CV och skaffa praktisk erfarenhet. Vi har dock snubblat över en artikel i Akademiska Hus magasin Aha som kanske kan ge dig några uppslag!

Vid universitetet i Maastricht ansvar sedan 2010 studenterna för universitetets hållbarhetsarbete. Arbetet sker inom en studentstyrd universitetsavdelning vid namn Green Office, vilken har full beslutanderätt, en egen budget på 130 000 euro och 9 anställda. Dom anställda är nästan uteslutande studenter och har betalt för 14 timmars arbete i veckan – många pluggar parallellt med arbetet. Deras uppgift är att utreda och implementera hållbarhetslösningar inom olika områden. I dagsläget ligger fokus främst på att göra den dagliga verksamheten mer hållbar – det handlar exempelvis om resursbesparingar i universitets fastigheter genom att se över belysning, värme och energi. Ett nyligen avslutat försök med mjukvaran Powerman på några datorer visade sig vara lyckat – nu ska programmet installeras på universitetets samtliga 5 000 datorer. Tack vare programmet går datorerna ned i viloläge efter 15 minuter och studenterna har gjort beräkningar som visar att besparingen motsvarar 65 000 euro per år och koldioxidutsläpp på 90 ton. Andra projekt man jobbar med är plaståtervinning i biblioteket, varuautomater med ekologisk mat och rörelsedetektorer i föreläsningssalarna så att belysning släcks när ingen är där.

Förra året vann Green Office det internationella studentnätverkets ISCN:s pris för bästa studentledda projekt och priset Sustainabul Award för bästa och mest transparenta hållbarhetsstrategi. En anställd säger till tidningen att organisationens fördel är att de som studenter kan vara mer “cutting edge” samtidigt som de fått mandat från universitetet. Det kan tilläggas att Maastrichts universitet har 16 000 studenter och 4 000 anställda så det är ingen liten organisation. Arbetet inom Green Office började med att en grupp engagerade studenter fick i uppgift av universitetsledningen att göra en analys av universitetets förbrukning och förbättringspotential inom energiförbrukning, vattenanvändning, sopsortering, återvinning, transporter samt klimat. Ett år fick studenterna på sig och det resulterade i en rapport som översteg allas förväntningar. Läs mer om Green Office här.

Tycker det här är ett klockrent exempel på hur universitet kan skapa närmare relationer till näringslivet och samtidigt ta till vara studenters drivkraft och förändringsvilja. Liknande projekt borde kunna drivas inom en rad andra områden också. Några av våra idérika läsare som fortfarande pluggar som tänker charma rektor med flera och starta ett hållbarhetsprojekt på SLU? :-)

Bilden föreställer hur ett hållbart campus skulle kunna se ut och är skapad av KIT-arkitektur och Hanna Erixon. Bilden är en del av ett projekt i samarbete med KTH och Stockholm Resilience Centre för att ta fram en vision av ett hållbart campus.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>