Superträden är på plats

När det pratas om framtidens lantbruk kommer ofta vertikal odling upp på tal som en av de största möjligheterna, odling på höjden helt enkelt. Odling i stadsmiljöer har många fördelar; det håller temperaturen jämnare eftersom värme absorberas i grönområden vilket sparar energi, grönområden absorberar koldioxid, filtrerar vatten, ger plats för rekreation och drar man det till sin spets kan det också skapa nya möjligheter för att odla mat. Nu är en av världens största satsningar på vertical farming och urban agriculture invigd. Projektet Gardens by the Bay i Singapore slog upp dörrarna för allmänheten i slutet på juni. Gardens by the bay är en satsning med målet att skapa “a city in a garden” istället för “a garden in a city”, hyfsat storslaget alltså!

Foto: Craig SheppardFoto: Craig SheppardTrädgården som ligger vid vattnet är 101 hektar stor och där finns bland annat två stora växthus med olika klimat. Växthusen innehåller växter från världens alla kontinenter. Växthuset ”flower dome” skall efterlikna ett svalt och torrt medelhavsklimat och det andra växthuset, “cloud forest”, ska efterlikna ett mer subtropiskt klimat. I trädgården finns också områden med gigantiska “supertrees” som är mellan 25 och 50 meter höga konstruktioner av betong och stål, gjorda för att växter skall klättra på dem.

Tycker att trädgården ger påminner lite om växtligheten i filmen Avatar, den ger onekligen ett väldigt spektakulärt intryck, särskilt när den lyses upp på natten! Trädgårdens energisystem är byggt för att efterlikna naturen. Hela anläggningen drivs med hjälp av elektricitet som genereras på plats genom att biomassa eldas och driver en ångturbin, mycket av energin går åt till att kyla de stora växthusen. Resterna från biomassan används som gödsel för trädgårdens växter. Flera av trädgårdens supertrees har solpanel som gör att solenergi kan användas för att lysa upp parken på natten. Även regnvatten samlas upp i träden och används för bevattning och i de vattenfall och fontäner som finns i parken. Vissa av träden är integrerade med energisystemet som hjälper till att kyla växthusen.

Foto: Craig SheppardFoto: Darren ChinProjektet har fått viss kritik för att vara alltför artificiellt och spektakulärt. Kritiker menar att parker inte behöver vara högteknologiska. Representanter för Gardens by the bay menar dock att det är bra att få till en “wow-factor” för att locka de som inte vanligtvis är intresserade av natur och odling, och förhoppningsvis få dem att bli mer medvetna om våra ekosystem. Klippet nedan är ett inslag från CNN som handlar om Gardens by The Bay!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>