Svensk mat billigare än någonsin

Råd&Rön slår hål på myten om att svensk mat är dyr, tvärtom har maten blivit billigare de senaste 20 åren. Matpriserna är inte längre bland EU:s högsta utan ligger någonstans i mitten. Sett till svenskarnas disponibla inkomst och priserna i övriga Europa har den svenska maten aldrig varit billigare. För 18 år sedan utgjorde matkostnader 19% av hushållsbudgeten, idag lägger vi 12% av vår inkomst på mat. Den billigare maten beror på EU-inträdet 1995, sänkt matmoms från 21 till 12% och en ökad konkurrens genom fler stormarknader och lågprisbutiker.

Samtidigt som maten blir billigare anser många lantbrukare att deras marginaler är för små och att de inte får tillräckligt betalt för sina produkter. Du som konsument påverkar matproduktionen genom de val du gör i mataffären. Vilka val gör du och varför? Själva vill vi stödja svenska bönder eftersom svensk mat har hög kvalitet och har producerats på ett schysst sätt. Vi kommer att följa upp det här inlägget genom att kolla närmare på olika Farmers’ markets.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>