Teknik som höjer vinets kvalitet

För inte så länge sen skrev vi om en ny teknik där det med hjälp av en infraröd kamera går att se ifall växten har någon pågående fotosyntes, vilket indikerar ifall växten växer och mår bra eller inte. Tidningen New Scientist skriver om en liknande teknik som kan hjälpa vinproducenter att göra bättre viner. Tekniken går ut på att man med en kamera samlar in en mängd data om vinrankorna och druvklasarna i en odling. Detta för att veta vilka rankor som behöver beskäras, ha mer vatten eller besprutas på grund av angrepp av skadedjur. Tekniken ska också kunna användas för att uppskatta skörden med mer precision. I dagsläget görs det genom stickprov vilket leder till en grov uppskattning där skillnaden mellan uppskattning och slutlig skörd kan vara 30 procent.

Tekniken är fortfarande på försöksstadiet och utvecklas av forskare på Carnegie Mellon University i Pittsburgh. Forskarna kör mellan rankorna med fyrhjuling. En monterad kamera tar fem högupplösta bilder i sekunden samtidigt som en laserscanner avbildar rankorna. Forskarna jobbar nattetid för att försäkra sig om ett konstant ljus i alla bilder, på några timmar samlar man in cirka 1 TB data. I ett program analyseras datan som identifierar enskilda druvklasar. Genom att plotta klasarna på den scannade 3D-kartan kan man se vilka områden som exempelvis behöver beskäras. Det är en mycket viktig faktor i vinodling eftersom mängden bladverk eller solexponering avgör druvans sockerhalt och påverkar vinets smak.

Artikelförfattaren menar den här typen av precisionsjordbruk är framtiden inom fruktodling. Tekniken finns redan, nu handlar det om att göra den tillgänglig på marknaden. Nick Dokoozlian på E.&J. Gallo Wines (en megastor vinproducent i Kalifornien) säger så här om tekniken: “Automation enables us to do things we can’t even approach with humans”. Frågan är när ser vi tekniken i äppelodlingarna på Österlen?!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>