The Mackmyra story

I onsdags hade jag äran att från en förstahandskälla höra historien och framgångssagan om Mackmyra Svensk Whisky genom vd Magnus Dandanell som också är en av grundarna. Visste du att whisky är en produkt helt utan tillsatser? Det enda som behövs är korn, vatten och jäst!

Allt började 1998 med att åtta kompisar från KTH åkte på skidsemester till Sälen. En kväll dracks det whisky och efter ett tag blev diskussionerna allt mer kreativa. “Varför finns det ingen svensk whisky?” frågande någon och därmed såddes fröet till att starta tillverkning av svensk whisky. En anledning till att det inte fanns någon svensk whisky berodde på att statens monopol försvann bara 3 år tidigare i och med Sveriges EU-medlemskap.

Gänget på åtta åkte på studiebesök till Skottland för att titta på destillerier. Dom slogs av hur bra många företag var på att skapa en upplevelse kring whiskyn och sitt varumärke. Det ville man ta till fasta på samtidigt som de insåg att det inte var någon idé att försöka göra en skotsk whisky i Sverige. Ingenjörer från KTH som de var byggde gänget sin egen kopparpanna genom att ta mått på en panna som fanns på ett museum i Stockholm och göra en kopia i mindre skala. För den som inte vet är kopparpannan en viktig del i whiskyframställning och det som anses sätta en tydlig prägel på whiskyn. Men det var ingen lätt match att dra igång pilottillverkningen –15 olika tillstånd krävdes, bland annat från Sprängämnesinspektionen. De första dropparna whisky kom i december 1999. Genom att bjuda in whiskyintresserade jobbade man tillsammans med att utveckla recept och lagringsmetoder. Att man bjöd in intresserade utanför företaget var enligt Dandanell väldigt viktigt, på så sätt skapades kännedom och ambassadörsskap.

Nu var det dags att börja tillverka whisky i stor skala och ett startkapital behövdes. 300 medlemmar bjöds in att bli aktieägare och år 2001 hoppade även LRF och Lantmännen på tåget. Företaget fick in 25 miljoner kronor och en kommersiell anläggning kunde byggas på Mackmyra Bruk i Gästrikland. Hela Mackmyra konceptet bygger på att tillverka whisky av hög kvalitet men också att skapa en upplevelse med miljö, mat och whiskyprovning. Själva upplevelsen är en förutsättning för resten av verksamheten och bidrar stort till kundupplevelsen. En del i det är att man som kund kan bli fatägare och få unika flaskor. Först fyller man sitt eget 30-liters fat med egen skylt på och sedan får man vänta 5 år innan whiskyn levereras hem till kunden. Nyligen har Mackmyra byggt en ny produktionsanläggning och besöksdestilleri vid namn Mackmyra whiskeyby. Här kan kunderna följa alla steg i produktionsprocessen på ett och samma ställe.

År 2006 var de första faten med 3-årig whisky klara. I stället för att vänta (och få en bättre och färdiglagrad produkt) släpptes whiskyn som en limited edition serie i sex olika omgångar. Många minns säkert försäljningsstormen på Systemet med långa köer. På 1,5 timme var 4000 flaskor i butiker runt om i Sverige slutsålda! Det kom som en fullkomlig överraskning för Mackmyra som inte hade förväntat sig så stort intresse. I samband med det här fick Mackmyra också ta emot mycket kritik eftersom kunderna inte tyckte att whiskyn höll tillräcklig kvalitet. Å andra sidan var den bara 3-årig, något som många konsumenter kanske inte tänkte på. Sedan dess har Mackmyra byggt upp en whiskyportfölj med produkter i olika prissegment och man omsätter numera 80 miljoner kronor samt har 50 anställda. Förra året utsågs Mackmyra Svensk Whisky till European Spirits Producer 2012 av International Wine & Spirits Competition (IWSC), vilket är första gången en nordisk sprittillverkare får den utmärkelsen.

Riktigt spännande och inspirerande att höra en entreprenör i livsmedelsbranschen berätta sitt företags historia – en historia som bara börjat. Dandanell var för övrigt en av talarna på föreningen Foder & Spannmåls branschdag som jag vill tacka för en fantastiskt trevlig dag och kväll!

/Frida

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>