Trendspaning á la Laos!

Jag är inspirationsberoende. Utan inspiration blir jag på dåligt humör och kan inte få något vettigt gjort. Inspiration är lite som mitt bränsle för att kunna göra bra saker. Som tur är går det att hitta inspiration lite överallt; fina bilder, artiklar, bloggar, stadsmiljöer, naturen och roligt folk är bara några exempel.

Som några av er vet så har jag de senaste 8 veckorna befunnit mig i Laos för att skriva examensarbete, och är man i ett nytt land så finns det ju knappt nån hejd på inspirationsflödet! Något som är väldigt inspirerande och som jag funderat en del över är matkulturen. Häromdagen såg jag därför till att fota lite av det lokala utbudet. Något som slog mig var att det är hel del som går i linje med de hetaste trenderna inom livsmedel! Bilderna är tagna under Boat Race Festival som lokalt är en av de största händelserna under hela året.

Till att börja med har vi ju det här med insekter. Enligt forskare från bland annat Wageningen University är insekter framtidens källa till protein och även kalcium, de har till och gett ut en insektskokbok för att manifestera detta. I många delar av världen äter man redan insekter som snacks, här i Laos till exempel. Och egentligen är det inte så tokigt eftersom vissa insekter är skadedjur som det finns alldeles för många av. I Kina till exempel är gräshoppssvärmar ett stort problem då de kan förstöra en skörd på nolltid. Att fånga dem och äta upp dem är ju ett bättre sätt att hushålla med resurserna än att bara döda dem? Vi äter kräftor och andra skaldjur men än så länge passar inte insekterna in i vår bild av vad som är ätbart. Kanske kan det vara en lösning att utvinna det kalcium och protein som finns i dom små gynnarna och sedan använda det som en tillsats?Den andra trenden jag kom att tänka på i vimmlet var det här med smarta förpackningar. Som ni kanske läst finns det i stilla havet en gigantisk skärp-virvel, även kallad Pacific Trash Vortex, som till stor del utgörs av plast. Det som hamnat i virveln är sådant som inte är biologiskt nedbrytbart. Vad man ser på bilderna ovan är först några fina förpackningar av bananlöv som innehåller ris och frukt. På den andra bilden är det sockerrör fyllda med sticky rice. Ifall man vill ha ett snack eller lite ris till sitt grillspett är det bara att köpa ett sådant bananlöv eller ett sockerrör, skala och sedan knapra i sig innehållet. Båda förpackningarna kommer förr eller senare brytas ner i naturen och riskerar inte att hamna på nån soptipp varken i  havet eller på land. På en festival (som är precis vad bilderna är tagna på) där nästan allt äts direkt på plats är väl ändå enklare nedbrytbara förpackningar ett väldigt smart alternativ? Samma sak borde väl kunna funka för take-away snabbmat?

Vi har ju inga bananlöv eller sockerör i Sverige, men det borde ju finnas andra liknande alternativ. Biodegradable packaging är ett hett ämne på universitet men också inom de stora förpackningsföretagen. Men ser man till förpackningarna på bilderna ovan kanske lösningen finns närmare än vad man tror!
/Brita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>