Trendspotting i storstan

Enligt DN Livsstil handlar den senaste trenden om en längtan till det enkla livet, drömmen om livet på landet mitt i storstaden. Den trendige odlar tomater på balkongen, sätter potatis på kolonilotten, handlar mat på Bondens marknad istället för på ICA, lagar långkok m.m. Det talas om en ny grön våg för individualisterna, en Rurbanism, som går ut på att leva lantliv i storstaden. Stefan Nilsson på trend- och pr-agenturen Trendgruppen säger så här:

“Det finns en längtan bort från storstadsstressen och från onlinelivet. Konkret längtar många efter den rustika miljön, där vi ser mycket trä, och både äkta och ny vintage. En motsats till det citychica, till ”Sex and the city”-livet där shopping står i centrum. Om det då var rosa champagne och taxi är det nu gummistövlar i skogen och dricka pucko”. 

Har du tänkt på hur många stockholmare som springer runt i oljerockar och stövlar?! :-)  Stadsodling är inget nytt fenomen men har blivit allt större på senaste år, inte bara i Sverige, utan över hela världen. Förra veckan skrev vi om ett projekt i USA som går ut på att förse storstadsbor i så kallade “matöknar” med frukt och grönt. Ett svenskt företag som tror på storskalig urban odling är Plantagon. År 2050 kommer 80% av världens befolkning bo i städer vilket oundvikligen kommer leda till att avståndet mellan stad och land blir större. För att minska mattransporterna är idéen att odla vertikalt i stora växthus. Det här YouTube-klippet visar hur det kanske kan se ut!  

Och det är inte bara DN som känner av hur trendvindarna blåser, såg på tv4 häromdagen att dokusåpan “Farmen” kommer börja igen, och samtidigt så går programmet “Drömmen om landet” varmt på SVT. Dokusåpor kanske inte ger den mest korrekta bilden av lantbruket med det är ju kul att det finns lite spår av jordbruk i toppen på innelistan!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One thought on “Trendspotting i storstan

  1. Pingback: Ett litet paradis. | PEPPRAT RÖDGRÖNT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>