Truck farms – odling på hjul

När jag var liten kom ibland bokbussen farande. Det var som ett rullande bibliotek fullt med böcker för både barn och vuxna. Kommer ihåg att jag brukade låna böcker tillsammans med Marianne som tillsammans med Sven drev ICA-lanthandeln på gården. Idag har lanthandeln blivit kontor och bokbussen har jag inte sett på länge. Däremot läste jag om ett roligt projekt som startats i New York och som påminner lite om bokbuss-konceptet. Truck Farm är ett matprojekt som går ut på att fler skolbarn ska komma i kontakt med matens ursprung. Genom att plantera bland annat sallad, grönsaker och kryddor på flaket på en pick-up blir det enkelt att köra runt till skolor och komma i kontakt med barn och ungdomar som aldrig sett hur mat odlas.

I had no land and I was feeling out of luck, all i had was my grey old pick-up truck…

Initiativtagare till projektet är Ian Cheney som är filmproducent med ett särskilt intresse för mat. Han har tidigare gjort en film som heter King Corn som handlar om hur majs odlas i USA och hur den ingår i mycket av den snabbmat som bidrar till ett ökande problem med fetma. Truck farm skall också bli en film, men den här gången ligger fokus på stadsodling.

Ian Cheney har varit också varit talare på en TED-ideas worth spreading konferens på Manhattan. I sitt tal menade han att ju mer man känner till om matens ursprung ju lättare blir det att göra bra val av mat. Han vill också öka kreativiteten när det kommer till hur och var mat odlas.

Bokbussen-släng dig i väggen :-)

/Brita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>