Vad driver konsumenters köpbeteende?

Måndag och ny vecka! Jag fortsätter på förra veckans inspirationstema. Personligen tycker jag att bloggar kan vara en väldigt bra källa till inspiration. Förutom ABSOLUTAGRONOM.SE finns många bloggar du inte får missa :-) Vill tipsa om The Brand-Man, en blogg om marknadsföring och varumärken. Bloggen drivs av varumärkesutvecklaren Micco Grönholm, han och andra eminenta gästbloggare bloggar om allt möjligt intressant kopplat till marknadsföring. Följer du bloggen kommer du lära dig minst lika mycket och mer i ämnet som att gå en grundkurs i marknadsföring! Det bästa av allt är att varenda inlägg på något sätt kan appliceras på företag i lantbruks- och livsmedelssektorn.

Följande har jag baserat på inlägget Känner du till ditt varumärkes fulla potential? från The Brand-Man som jag varmt kan rekommendera. Många företag vet inte varför deras kunder köper deras produkter. Om vi skulle fråga James Bond varför han kör en Aston Martin DB5 i senaste filmen Skyfall kanske han skulle svara på grund av dess elegans och retrokänsla eller liknande men det är inte säkert att hans svar berättar hela sanningen… Det jag försöker säga är att det för alla företag är viktigt att förstå sina kunders (och icke-kunders) köpbeteende, problemet är att många konsumenter inte har insikt eller vilja att beskriva de sanna skälen till varför man köper en viss produkt eller varumärke. Ett sätt att ta reda på konsumenters verkliga bakomliggande motiv är genom etnografiska fältstudier där man studerar kultur och dess yttringar.

I två etnografiska studier av Skånes Livsmedelsakademi kartläggs konsumenters attityder och drivkrafterna bakom efterfrågan på ekologiska och närproducerade livsmedel. Här sammanfattas vad dom kommer fram till:  Den första studien från 2008 visar att konsumenter köper ekologiska produkter på grund av hälsoskäl. Den egna hälsan och välbefinnandet motiverar varför man väljer ekologiska produkter eftersom man tror att ekologisk mat är mer hälsosam. Dock visar flera studier som gjorts under senare år att ekologiska produkter inte nödvändigtvis innehåller mer näring och vitaminer än konventionellt odlade produkter. Detta har lett till att allt fler är skeptiska gentemot ekologiska produkter, är det värt att betala så pass mycket extra för produkter som kanske inte är bättre? Under 2010 gjordes ytterligare en etnografisk studie, en slutsats är att det har skett en tydlig attitydförändring. Ekologiskt är inte lika hett längre, istället efterfrågas närproducerade livsmedel allt mer. Konsumenten vill känna att han/hon kan påverka, genom att välja närproducerat minskar exempelvis transporterna av mat. Fokus har därmed flyttat från den egna kroppen till ett större intresse för samhälle, miljö, djuretik etc. Närproducerat väcker känslor som solidaritet och tillhörighet med lokala bönder och är väldigt konkret jämfört med vad ekologiska produkter står för. Studien visar också att det man säger inte överensstämmer med hur man faktiskt agerar. Dom allra flesta tycker ekologiska och lokalproducerade livsmedel är jättebra men när det väl kommer till kritan så hamnar dom inte i varukorgen i samma utsträckning. Vana och pris styr och få är beredda att betala för gröna mervärden. Väldigt bra och intressant klipp nedan med konsumenters egna kommentarer!

Att identifiera de sanna säljdrivande faktorerna i en produktkategori eller på en marknad är utgångspunkten för att utveckla din egen produkt eller varumärke.

“När du vet vilka associationer som driver försäljning i din bransch och vilka ditt varumärke skall erövra, förstärka eller försvara, har du fått svaret på varför dina kunder köper din produkt. Och vad som kommer att få nya kunder att också göra det. Kort sagt, då ser du ditt varumärkes fulla potential” – citat hämtat från The Brand-Man, ovanstående omnämnt inlägg.

Det finns mycket att lära genom att studera reklam och marknadsföring. Fundera på vilka associationer man försöker ladda en produkt eller varumärke med nästa gång du tittar på reklam! Vad laddar man livsmedelsprodukter med?

/Frida

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>