Vårig fetaostfylld kalkon med grönt mos

Våren börjar närma sig men än så länge går det inte riktigt att grilla. Därför tänkte vi tipsa om ett vårligt recept med fylld kalkonfilé samt broccoli- och blomkålsmos. Våga experimentera och tillsätt de smaker som du gillar i fetaostcremen, det viktiga är att röran inte blir för lös!

Kalkonfilén kommer från Johannas gård Toftebo hemma i Skåne. Där bedriver hennes bror kalkonuppfödning. Köttet säljs bland annat i en gårdsbutik som Johanna och hennes mor driver. Något de brinner för är att bidra med kunskap om uppfödningen till kunder samt ge tips om hur kalkon kan tillagas. Kalkonkött är inte så vanligt i Sverige idag, men det är ett väldigt nyttigt och magert kött som går bra att använda i de flesta recept istället för kyckling, fläsk, lamm, nöt eller vilt. Många är rädda för att kalkon ska bli torrt, men så länge det tillagas på rätt sätt, på låg värme och lite längre tid, så är detta ingen risk.Fylld kalkonbröstfilé
Ingredienser (6 pers)
1,2 kg svensk kalkonbröstfilé
1 paket fetaost
1 dl crème fraiche
1 dl bladpersilja
1 msk röd chili
2 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar

Broccoli och blomkålsmos
1 broccoli
1 blomkålshuvud
2 msk smör
1 dl crème fraiche
salt
peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150˚C.
2. Lägg fetaosten i en skål och smula sönder med en gaffel. Riv vitlöken. Hacka persiljan och chilin fint. Blanda crème fraiche, vitlök, persilja och chili med fetaosten. Smaka av med salt och peppar.
3. Skär ett snitt i kalkonfiléerna på längden längsmed filén. Fyll filéerna med fyllningen (binda om med steksnöre kan göras men inget måste).
4. Bryn filéerna försiktigt runt om. Placera de fyllda filéerna i en ugnsform och stek klara i ugnen ca 20 min, till en innertemperatur på 67˚
5. Under tiden görs moset. Dela och skär broccolin och blomkålen i mindre bitar.
6. Koka broccolin och blomkålen i en kastrull med saltat vatten, ca 20 min tills det mjuknat.
7. Häll av vattnet från den kokta broccolin och blomkålen. Tillsätt smör och crème fraiche och mixa grovt samman. Smaka av med salt och peppar.
8. Servera den fyllda kalkonfilén tillsammans med det gröna moset samt en sallad med vårens primörer.

/Hanna & Johanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>