Vart är vi på väg?

SAS är nära konkurs och måste spara genom att varsla och sänka dom anställdas löner. Samtidigt kom TV4:s “avslöjande” att SAS vd:ar har fått löneökningar på närmare 70% sedan år 2000. Är Sveriges gamla guldklimp och kvalitetsflyg grundat 1946 snart ett minne blott?

Sveriges bönder upplever allt sämre lönsamhet då dom genomsnittliga avräkningspriserna kraftigt sjunkit sedan EU inträdet 1995 samtidigt som priserna på produktionsmedel som diesel och foder fortsätter att öka. Konsumenterna “gillar” den svenska lantbrukaren och tycker att lantbrukaren gör ett bra jobb men köper inte svenska livsmedel (inte så mycket i alla fall). Carin Holmquist är professor vid Handelshögskolan i Stockholm och har studerat de gröna näringarna. Enligt henne är den låga lönsamheten inom sektorn ett stort problem. Hon anser att bönderna borde få en större del av kakan och att maten borde få kosta mer. TV4:s Nyhetsmorgon gästades igår av ICA AB:s ordförande Claes-Göran Sylvén för att diskutera om ICA tjänar för mycket pengar då företaget har gjort en vinst på nära en miljard kronor under det tredje kvartalet. I TV-studion fanns också generalsekreteraren för Sveriges konsumenter, Jan Bertoft som menar att ICA gör övervinster genom att utnyttja sin dominerande ställning.

Frågan är när Sveriges lantbrukare får en generalsekreterare? Det kan behövas!

Trevlig helg :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 thoughts on “Vart är vi på väg?

 1. Till ICA:s försvar ska tilläggas att ICA gått med på Arla Foods krav, därmed kommer Arla få 40 öre mer per kilo mjölk från och med januari 2013

 2. det är väldigt enkelt. marknadsekonomin styr. om inte köparna vill ha svenska varor, så ska dessa inte produceras.

  att upprätthålla en svensk, ineffektiv produktion genom stöd, skadar hela samhället.

  sadla om. gör någonting annat. konsumenterna vill inte betala för svenska varor.

  • Är det marknadsekonomi att låta producenter från olika EU-länder konkurrera på olika villkor? Marknadsekonomi styr inte global livsmedelsproduktion då det är ett område som är starkt reglerat i flertalet länder (även inom EU). Om EU:s livsmedelsproducenter ska konkurrera på lika villkor krävs att ett av två alternativ implementeras:
   1) Kräv att alla importerade livsmedel (som konkurrerar med svenska livsmedel) uppfyller svensk lag avseende djurskyddslagstiftning, antibiotika- och kemikalieanvändning etc.
   2) Sänk de svenska lagkraven för svenska producenter till “EU-standard”
   (Jag förespråkar inget av alternativen).

   Det lätt att argumentera för att livsmedelsproduktion inte bör styras av rent marknadsekonomiska krafter då mat råkar vara ett grundläggande behov som vi är fullständigt beroende av. Marknadsekonomi står för kortsiktighet, vi behöver ha ett mer långsiktigt synsätt i vårt samhälle vad gäller det mesta.

   /Frida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>