Veckans agronom brinner för betor!

Visste du att det är 100% svenskt socker i den Coca-Cola som säljs i Sverige? Nordic Sugar heter företaget som kontrollerar 90% av den svenska sockermarknaden och på det företaget jobbar Veckans agronom Anders Rydén. Sedan mark-växtagronomexamen 2006 har Anders jobbat på Nordic Beat Research (NBR) som är en del av Nordic Sugar koncernen. Anledningen till att han hamnade inom sockerindustrin var att han skrev exjobb för NBR, något som alltså senare ledde till ett “riktigt” jobb. Idag kallar sig Anders betkonsulent och håller till på Agricenter iÖrtofta, Eslöv där också Sveriges enda sockerbruk ligger. Anders är skåning och har, som många andra som kommer från de allra södraste delarna av Sverige, alltid haft ett intresse för betor.

Att vara betkonsulent innebär varierande arbetsuppgifter beroende på årstid. “Under våren är det mycket rådgivning och fröförsäljning, under tiden fram till skörden så är det en del fältvandringar och kurser om det finns tid. När den så kallade betkampanjen drar igång, när sockerbetorna skall från fält in till fabriken är det högt tempo och mycket jobb med att få logistiken att fungera”. Det odlas 39 000 ha betor i Sverige och det finns ca 2000 odlare. Majoriteten av betorna odlas i Skåne men det odlas även betor i Halland, Blekinge och Småland. År 2011 var betskörden 2,5 miljoner ton, allt levererades till fabriken i Örtofta.

“Det första steget i processen från beta till socker är provtagning av betornas sockerhalt. Betorna skall sedan tvättas och i skärmaskinerna skärs de till en pommes frites-liknande form. Själva sockret lakas sedan ut genom att betmassan processas i 70-gradigt vatten”. Den vätska som lakas ut ur betorna kallas rå-saft, saften processas sedan i flera steg för att reducera vatteninnehållet. Av saften blir ca 50% vitt strösocker och 50% blir råsocker som sedan raffineras i Arlöv och blir till produkter som sockerbitar och florsocker mm. Massan som blir kvar från betorna blir foder och kostfiberprodukter. Processen tar ungefär 12 timmar, en bra film över hela förloppet finns HÄR!

Nordic Sugars främsta kunder är läskföretag och bagerier. Anders berättar att det som är speciellt med svenskt socker är att det håller väldigt hög kvalitet på grund av kristallernas storlekar och sockrets renhet. Om man till exempel häller upp svensk Coca-Cola i ett glas så blir det ingen rand kvar på kanten, vilket det kan bli i vissa andra länder, detta är ett resultat av det svenska sockrets renhet och fina kristaller.

Betodlingen i Europa regleras genom ett kvotsystem för att uppnå marknadsbalans, med andra ord har varje EU-land som producerar betor en kvot som man inte får överstiga. Sverige har de senaste åren producerat mer socker än vad som konsumeras inom landet tack vare höga skördar, en viss mängd socker exporteras därför och säljs på världsmarknaden. Världsmarknadspriset på socker har under de senaste åren varit väldigt högt, delvis beroende på att de länder som framställer socker genom att odla sockerrör (typ Indien och Brasilien) också kan producera etanol av samma råvara. Vi passade också på att fråga hur det ligger till med betor och GMO. Anders berättar att 95% av alla betor är genmodifierade i till exempel USA, men att ingen förädling bedrivs i Sverige eftersom GMO inte accepteras på den europeiska marknaden.

På Agricenter i Örtofta är det bara Anders som är agronom (däremot en och annan lantmästare). Han tycker dock att det som är bra med agronomutbildningen är att “den är bred och ger en djup kunskap, samtidigt är den är förberedande för yrkeslivet!”. Som tips till studenter som är i slutet av sin utbildning tycker Anders att det gäller att hitta något man är intresserad av, det kan vara bra att hålla utkik efter ex-jobb hos företag, men det förutsätter förstås lite tajming eftersom det då bör finnas ett tidsbegränsat projekt och tillgängliga resurser hos företaget.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>