Veckans agronom

Under rubriken ”Veckans agronom” kommer vi att posta en intervju med en yrkesverksam agronom. Först ut är mark/växtagronomen Simon Jonasson som jobbar som projektledare på Stiftelsen Håll Sverige Rent!

Simon tog examen 2010 och har en kandidat och en magister i miljövetenskap. Sista året läste Simon på Entreprenörskolan på Uppsala Universitet och skrev sitt examensarbete inom förnyelsebar energi. Innan sitt nuvarande jobb var han ordförande för Ultuna Studentkår och har även jobbat på LRF Riks med energifrågor i olika projekt. I jobbet som projektledare ansvarar Simon för miljömärkningen ”Miljömärkt Event”, allt från marknadsföring till administration. Vi frågade hur en vanlig dag på jobbet ser ut, Simon berättar: ”jag har mycket mejl- och telefonkontakt med befintliga kunder och hjälper dem med sitt miljöarbete. Sen blir det en hel del kontakt med nya kunder och jag är ofta ute och pratar om miljömärkningen för nya spekulanter. Vissa dagar håller jag i miljöföreläsningar för organisationer och sen dyker det upp annat emellanåt. Just nu håller jag till exempel på att planera ett stort seminarium för arrangörer”.

På frågan vad det innebär för dig att vara agronom säger Simon att ”man har goda kunskaper kring hur vi producerar vår mat och hur lantbruket fungerar”. Som markväxtagronom har han särskilt koll på våra växtproduktionssystem och hur marken och växterna fungerar. Simon tycker också att han har god användning av de kunskaper som han skaffat sig under agronomutbildningen.

Simon anser att många men långt ifrån alla i arbetslivet vet vad en agronom är, det beror också på vem man frågar, Simon uppfattar det som att äldre personer har oftare koll på vad en agronom är. Personer i hans egen ålder har sällan koll på vad en agronom är; ”ibland blir man förväxlad med ergonom och ibland med lantmästare (tvi!)”. Simon menar att inställningen till agronomer varierar mycket beroende vad det är för bransch och att de som har koll på utbildningen har en god inställning till yrket.

På frågan vad agronomer har för roll på arbetsmarknaden säger Simon ”alla har en åsikt om mat och klimat, men väldigt få vet hur det faktiskt ser ut i lantbruket och hur vi får fram mat till butikerna”. Han tror att agronomer kommer att spela en allt mer avgörande roll i framtiden i takt med att vi blir allt fler människor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>