Vi tar jullov – och äter skinka!

Det börjar närma sig jul och vi har lämnat Uppsala för att njuta av (vårt sista?!) jullov. På våra julbord kommer det stå mycket härliga råvaror, bland annat svensk julskinka! Som vi skrivit tidigare är just den svenska skinkan väldigt populär i år. Övertygelsen om att svenskt kött är det bästa kan kanske förstärkas av Svenska Dagbladets fina artikel Livet före julbordet är bättre i svenska stior som fick ett helt uppslag i SvD Näringsliv igår. Artikeln tar upp det som vi och våra läsare redan vet, nämligen att svenska grisar har ett bättre liv än grisarna i Danmark och övriga EU.

I artikeln görs en illustrativ jämförelse mellan EU:s och Sveriges krav på grisuppfödarna när det gäller bland annat minsta tillåtna utrymme (6 kvadratmeter för sugga med smågrisar i Sverige, 3-4 kvadratmeter är EU:s krav), högsta tillåtna ljudnivå ( 65db i Sverige, 85db är EU:s krav) och ljus (fönster med dagsljus är kravet i Sverige, 40 lux minst 8 timmar/dag är EU:s krav). Artikeln framhäver också skillnaden mellan den danska och den svenska grisproduktionen, där den danska i stort sett följer EU.s regler. Hoppas att några kan få större förståelse för vad de betalar för!

Vi vill önska alla våra läsare en riktigt GOD JUL! Det här fina julkortet damp ner i brevlådan härom dagen (tack Emelie!).

/Brita och Frida

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>