Wapnö satsar – betalar i natura

Jordbruksverket skrev nyligen i ett pressmeddelande att antalet biogasanläggningar i lantbruket ökar. Hela poängen med en biogasanläggning är att gödsel och växtrester från gården rötas i en rötkammare, gasen från rötkammaren driver därefter en gasmotor som i sin tur driver en elmotor. Det som var gödsel och växtrester i ena änden blir då el i andra änden! Systemet gör att el kan produceras lokalt på gården. Samtidigt minskar metanutsläppen då gödsel tas tillvara i rötkammaren istället för att bara lagras, dessutom har det rötade gödslet högre kvävetillgänglighet än orötad gödsel, vilket minskar behovet av handelsgödsel.

Ett av de allra första inläggen här på ABSOLUTAGRONOM.SE handlade om företaget Wapnös medryckande musikvideo om Härproducerade mejeriprodukter. Wapnö är ett häftigt företag som gärna tänker lite ”utanför boxen”. Mjölkproduktion med 1200 kor är en stor del av verksamheten men Wapnö har också gårdsmejeri med massor av Härproducerade produkter, konferens- och hotellverksamhet och produktion av så kallat Miljökött.

Nu har vi genom ett tips fått nys om deras nästa storsatsning, nämligen en biogasanläggning där människor och företag i omgivningen kan vara med och investera.

Smarta lösningar med biogas
Genom biogasanläggningen vill Wapnö optimera och maximera energianvändningen på gården. Så mycket som möjligt skall gå in i anläggningen och all energi som kommer ut skall tas tillvara. Syftet är att skapa ett slutet kretslopp där gödsel och växtrester blir till energi som kan kyla mjölken och värma upp andra delar av anläggningen.

Erik Ryssén, agronomstuderande som jobbat mycket på Wapnö beskriver den genomtänkta och omfattande biogasanläggningen så här:

”Elen från biogasanläggningen kommer driva värmepumpar och förse verkstad, ladugård och spannmålstork med el. Värmen och rökgasen från anläggningens gasmotor kommer driva en absorbtionskylmaskin som omvandlar värme till kylning, 2/3 av det befintliga kylarsystemet kommer att ersättas med absorbtionskylmaskinen. Värmen från absorbtionskylmaskinen kommer tillsammans med ”mjölkvärmen” värma upp anläggningens rötkamrar och värma upp gårdssaluhall, slott/restaurang, gårdshotell, torkning av spannmål, kommande slakteri, verkstad, kontor, bostäder med mera”

Alla ska med!
Wapnö vill nu att fler skall vara delaktiga i en klimatsmart energisatsning och lanserar så kallade ”kretsloppslån”. Vem som helst kan låna ut pengar (minst 1000kr) till anläggningen, pengarna får man årligen tillbaka i ”natura” med 10 års återbetalning och en årlig ränta på 5%.  Natura innebär i det här fallet att den som lånat ut pengar får tillbaka pengarna i form av naturapresentkort som kan utnyttjas i form av till exempel bröllopsfester, gårdssaluhall, hotell, mejeriprodukter, restaurang, eller whiskyprovningar på Wapnö.  Ett exempel: om man lånar ut 5 000 kr får man 500 kr i återbetalning samt 5 % ränta på kvarstående lån. År 1 blir det alltså ett presentkort värt 750 kr att hämta ut i ”natura” från Wapnö.

Anläggningen beräknas vara klar i december och vara komplett med kylarsystem i februari. Detta är en väldigt spännande satsning och ännu ett exempel på hur Wapnö tänker till lite extra. Vi säger Heja Wapnö och hoppas att byggnationen av anläggningen går bra och att många vill vara med och investera.

(Bilderna kommer från Wapnös hemsida)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>